Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > KGFB > Téli felkészülés 101: így készüljünk fel a zord időjárásra!

Téli felkészülés 101: így készüljünk fel a zord időjárásra!

KGFB 2020. 12. 15.

Egyesek szerint a tél a legszebb időszaka az évnek, míg mások alig várják a márciusi fellélegzést. Viszont abban mindannyian megállapodhatunk, hogy télen sokkal több baleset történik. 

Ez nemcsak az utakra igaz, hanem a házunkra és még az egészségünkre is. De nem kell megijedni: megfelelő prevencióval valamennyi kár kiküszöbölhető.

Úti balesetek

Készítse fel megfelelően a kocsit!

Mielőtt belevág a téli vezetésbe, menjen biztosra és többször ellenőrizze a kocsit. Hiszen az autópályán ragadni az év bármelyik napján balesetveszélyes, de télen még komolyabb veszélyekkel járhat.

Ugyanis az utak alapból csúszósak, ennek következtében ha az autója elkezd lassan leállni az – például a lemerült akkumulátor miatt - akkor nagyobb eséllyel mehet neki az autójának egy másik gépjármű. Továbbá könnyebben megfázhat, amíg ki nem ér az autómentő.

Ezért a téli szezon előtt a következő szempontok alapán ellenőrizze az autóját: 

 • Le van cserélve a téli gumi? (plusz pont, ha antifreezer kenőolajjal lett elvégezve) 

 • Fel van töltve az akkumulátor?

 • Cserélve lett a hűtőfolyadék? Ha igen, akkor fagyálló verzióra? 

 

Tartsa meg a távolságot az utakon 

A jeges, latyakos időjárás az utakat is csúszósabbá teszi, emiatt, ha meg kell állnia a járműnek, több térre és időre van szüksége. A megfelelő távolság meghatározására kiváló technika az, hogy az út szélén kijelöl egy tárgyat maga előtt.

 

 

Lassítson, amíg az Ön előtt haladó autó el nem hagyta 6 másodperce az adott tárgyat. Miután ez megtörtént, nyugodtan folytathatja normál tempóban az útját.

Ez a technika pont annyi teret enged nekünk, hogy ha az előttünk lévő autó gyorsan fékezik az úton, akkor még probléma nélkül meg tudunk állni.

Ne engedjük, hogy elvonják a figyelmünket!

A vezetés közbeni telefonálás, útitársakkal való beszélgetés vagy chatelés egy száraz nyári délutánon is rengeteg veszélyt hordoz magában. Viszont egy csúszós decemberi napon a kockázatok még magasabbra hágnak. Ezért érdemes a szokásosnál jobban figyelni vezetés közben.

Ne tegyünk hirtelen mozdulatokat!

A hirtelen kormányzás télen olyan kisodródásokat szülhet, ami az életünkbe is kerülhet. Ha észrevesszük, hogy csúszik a kocsi, akkor se rántsuk el a kormányt. Inkább próbáljunk a lehető legfókuszáltabban tompa kormányforgatással visszakalauzolni az autót a helyes irányba.

Emellett kerüljük az erős fékezéseket is - ha az autó kicsúszott, azon egy erős fékezés csak ronthat. Hiszen egy olyan irányba sodorhatja a gépjárművet, amire nem számítunk.

 

Hogyan óvjuk a házunkat? 

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogyan érdemes felkészíteni a házunkat a télre. Viszont a beltéri tüzekről nem esett szó. Pedig ez az egyik leggyakoribb baleset az ünnepek közeledtével.

Így tudjuk megelőzni 

 • Válasszunk egy friss fát: egy zsenge örökzöld sokkal nehezebben gyullad ki a benne található víztartalom miatt. Ahhoz, hogy feltérképezzük a fa állapotát, a fenyőtűket érdemes nézni.

 • Ha a “levelek” barnásak, könnyen törnek és hullanak a fáról, akkor egy erősen kiszáradt fával van dolgunk. Viszont ha a fenyőtűk zöldek, hajlékonyak és stabilak, akkor megtaláltuk az ideális karácsonyfánkat.

 • Ügyeljünk, hova rakjuk a hát: ha lehet, ne rakjuk a növényt kandalló, fűtőtest vagy egyéb hősugárzó tárgy mellé.

 • Használjunk jól működő fényeket: ne sajnáljuk a pénzt, inkább vegyünk egy jó minőségű és biztonságos égősort. Hiszen valljuk be: egy drágább égősor még mindig olcsóbb, mint egy lakásfelújítás.

 

 

Figyeljünk oda a gyertyákra is 

Egy amerikai statisztika szerint az otthoni tüzek 12%-áért felelős a felelőtlen gyertyahasználat decemberben.Ez is mutatja, hogy ugyan a gyertya kellemes fényforrásnak tűnhet, ha nem vesszük elég komolyan, akár a házunkba kerülhet a figyelmetlenségünk. Szerencsére pár egyszerű módszerrel megelőzhetjük a gyulladást:

 • Helyezzük a gyertyát egy stabil pontra: innen kevesebb a valószínűsége, hogy a gyertya leesik és felgyújtja a fapadlót.

 • Lefekvés előtt vagy mielőtt elhagyjuk a házat, oltsuk el a gyertyákat.

 • Mindig hagyjunk helyet a gyertyák és az éghető tárgyaink között.

 • A gyertya legyen mindig szem előtt.

 

Főzés közbeni tüzek 

Mindannyian hajlamosak vagyunk egy kicsit magára hagyni az éppen főzött ételt. Ám ez a gyakorlat kifejezetten veszélyes. Egy amerikai statisztika szerint a konyhai tüzek egyik fő oka az otthagyott, még készülőben lévő fogás. Így, ha nem is örködünk folyton a sütő mellett, fél szemmel mindig érdemes figyelni az ünnepi sült kacsát.

 

Hogyan védjük szervezetünket a téli hónapokban?

Így védekezzünk a csúszások ellen

Ha tél, akkor mindenkinek a jeges járdák és utak jutnak eszébe. Viszont, ha betartjuk a megelőző lépéseket a mindennapjainkban, nagyban csökkenthetjük az elesések számát.

Mindig figyeljünk orrunk elé: ezt a tanácsot az év minden napján érdemes megfogadni, de télen fokozottan, hiszen a járdák egyenesen jégkorcsolyapályává változhatnak. Kerüljük ki a csúszósnak tűnő felületeket és ha egy mód van rá, ne hallgassunk zenét útközben, mivel könnyen elvonhatja a figyelmünket.

Sűrűn lapátoljuk egy a havat az udvarunkon: az utcán nem igazán tehetünk azért, hogy eltávolítsuk a csúszós felületeket, de az udvarunkon érdemes ezt megtenni. Már csak azért is, mert nem kellemes, ha munkába sietve át kell öltöznünk egy csúszás miatti sáros folt miatt.

Tegyünk lassabb és megfontoltabb lépéseket: feljebb már említettük, hogy autózás közben ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, és vezessünk lassabban. Ez sétálásnál is igaz.

Amennyiben olvasnál megfázás elleni tippekről is, az őszre való felkészülésről szóló cikkünkben említettünk egy párat.

 

Így lásd el a szívinfarktusos beteget

Köztudott, hogy a szívvel kapcsolatos megbetegedések télen vágnak a tetőpontjukra. Emiatt kiemelten fontossá válik az, hogyan kell helyesen ellátni a szívinfarktusos beteget.

A szívinfarktus jelei a következőek:

 • Kényelmetlen nyomás a mellkason, ami 2 percnél tovább tart, vagy elmúlik és visszajön sorozatosan 

 • Fájdalom a felsőtest bármelyik pontján: kar, vállak, nyak stb.

 • Rövid levegő vételek - mellkasi nyomással vagy anélkül 

 • További tünetek még: légszomj, izzadás, megsemmisülés érzés, ájulás, hányinger, hányás

Ha valaki összeesik a környezetében, menjen oda hozzá és kezdje el ébreszteni. Amennyiben nem ébred fel az illető, a hátán fekvő beteg fejét kissé hajtsa hátra, hajoljon közel az arcához úgy, hogy nézzen a mellkasa irányába és figyelje a légzését. Ha nem érzékel légzést, szólítson meg egy embert maga körül, és kérje meg, hogy hívjon mentőt.

Ezután kezdje el nyomó mozdulatokkal masszírozni az érintett mellkasát. 30 nyomó mozdulatonként fújjon levegőt az orrba, amíg ki nem érnek a mentők. Ha nem tud levőt fújni az orrba, akkor csak végezzen nyomó mozdulatokat a mellkason.

Összességében télen jobban ki vagyunk téve az elemeknek. Akár az egészségünkről, a kocsinkról vagy a házunkról van szó, soha nem árt a védelem. Egy biztosítás kötésével ezt a maximumra tudjuk fokozni. Ha így dönt, nyugodtan vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal!