Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Egészségbiztosítás > Magyarországon többen igényelnék az egészségbiztosítást, mint amennyien részesülnek benne

Magyarországon többen igényelnék az egészségbiztosítást, mint amennyien részesülnek benne

Egészségbiztosítás 2018. 03. 14.

Magyarországon is lehetőség van egészségbiztosítás cafeteria-juttatásként történő elszámolására. Ez az információ azonban sokak számára ismeretlen. Pedig lenne igény az ilyen jellegű egészségbiztosításra, legalábbis a legfrissebb kutatások eredményei erre engednek következtetni.

A dolgozók közel fele igényt tartana egészségbiztosításra, a legtöbben mégsem kapnak


A biztosítási szemle januári cikkéből kiderül, hogy a 25-55 év közötti korosztályból jelenleg a lakosság mindössze 12 százaléka kap cafetéria-juttatásként egészségbiztosítást, pedig mintegy 46 százalékuk örömmel élne ezzel a lehetőséggel. Ezek az adatok az Union Biztosító reprezentatív felmérésből származnak, amely összesen 1300 fő megkérdezése alapján készült el.

Ez azt jelenti, hogy azoknak az alkalmazottaknak, akik cafeteria-juttatásként szeretnének egészségbiztosításban részesülni, mindössze negyede kapja meg az áhított szolgáltatást. Ez többek között azért is problémás, mert az egészségügyi mutatók javítása érdekében különösen fontos lenne, hogy egészségbiztosításukat felhasználva olyan emberek is részesülhessenek speciális ellátásban, akik keresete ezt alapvetően nem engedi meg.


Egészségbiztosítással a lakosság biztonságérzete is növelhető lenne


Nem meglepő tény, hogy a lakosság nagy része tart attól, hogy a jövőben olyan betegség támadja meg, amelyből a TB által fedezett kezelések kevesebb eséllyel gyógyítják ki, illetve ha ki is gyógyítják, a kezelések során elvesztegetett munkaórák túl nagy veszteséggel járnak majd.

Erre enged következtetni a K&H egy korábbi felmérése is, melyből az derül ki, hogy a fiatalok negyede attól tart, hogy egy esetleges betegség esetén nem lesz elég pénze a kezelésekre és a rehabilitációra. Az említett kutatás eredményeiről egyébként ebben a cikkben részletesebb információkat is találsz.


Kevés magyar rendelkezik privát egészségbiztosítással


Az Union felméréséből az is kiderül továbbá, hogy a magyar lakosság mindössze 15 százaléka rendelkezik privát egészségbiztosítással, egy alacsony költségű, havi 5-6 ezer forintos havidíjú egészségbiztosítás iránt azonban a megkérdezettek mintegy 28 százaléka érdeklődik.

Az tehát tisztán látszik, hogy igény ugyan mutatkozik a privát egészségbiztosításra, azonban különböző okokból kifolyólag kevesebben jutnak hozzá, mint amennyien egyáltalán igényelnék.