Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe
Blog > Egészségbiztosítás > Így előzd meg a klasszikus ünnepi baleseteket!

Így előzd meg a klasszikus ünnepi baleseteket!

Egészségbiztosítás 2020. 12. 29.

Az ünnepek mindig tartogatnak magukban szokatlan veszélyeket. Ugyan a ház kigyulladásának megelőzőséről már volt szó egy korábbi cikkünkben, a többi klasszikus ünnepi balesetről még nem beszéltünk. Így ma elhoztunk 5 olyan vészhelyzetet, amit pár preventív lépéssel ki tudunk védeni, hogy békésen tudjuk tölteni az ünnepeket!

 

Leesni dekorálás közben 

Egyre többen követik az amerikai szokásokat, miszerint feldíszítik az egész házat égősorokkal. Ezzel önmagában nincsen semmi baj, de sokszor az a helyzet, hogy akik egész évben nem dolgoznak létrával, azok most felmennek rá, és a tapasztalat hiánya miatt leesnek róla vagy megrázza őket az áram.

De nézzük is, hogyan kerülhetőek el a létrával kapcsolatos balesetek:

 • Használjunk olyan létrát, aminek illeszkednek a méretei a mi magasságunkhoz és a felérendő felület szintjéhez: ugyanis, ha felmászunk a tetejére, sokkal könnyebben eldől. A helyes magasságot úgy tudjuk belőni, hogy felmászunk a létrára, és ha a létra utolsó két fokát nélkülözve elérjük az adott pontot, akkor jó létrát választottunk.

 • Hagyjuk szabadon a kezeinket: ha fogunk valamit kezünkben, akkor nem tudunk a létrába kapaszkodni. Emiatt könnyebben elveszthetjük az egyensúlyunkat és borulunk a létrával. Ezt elkerülhetjük azzal, ha beszerzünk egy övtáskát, amibe belepakolhatjuk a csavarhúzót és egyéb szerszámokat.

 

 

 • Használjunk üvegszálas létrát: az üvegszálas létra nem vezeti az áramot, így ha egy rosszul működő égősorral van dolgunk, akkor nem fog megrázni minket a létrán keresztül 

 • Apropó, ami az égősort illeti: mindig ellenőrizzük a földön, hogy biztonságos-e a használata. Ha kiégett egy izzó, ne használjuk addig, amíg ki nem lett cserélve - szakember által. Ugyanis az izzókon található egy olyan anyag, ami miatt a laikus ember nem tudja ki cserélni.

 • Állítsd be megfelelően a létrát: ha nem áll meg stabilan a létra, akkor már azelőtt biztosítottuk a leesésünket, mielőtt felmentünk volna a létrára. Ezért nagyon fontos, hogy szabályszerűen állítsuk fel a létrát:

 1. A fal és a létra zárjon be körülbelül 75 fokot.

 2. Ügyelj rá, hogy ne az épület szélénél állítsd fel, hiszen egy kisebb kilengésnél lecsúszhat a létra a falról.

 3. Helyezzük egy száraz, stabil föld felületre, és lehetőség szerint ássunk ki a két lábának egy kis helyet.

 4. Ha vezetékek körül mozog, legyen nagyon óvatos! 

 5. Kültéri díszítésre csak ilyen célra tervezett égőket használjunk. Emellett ellenőrizzük a por- és vízállóságot 

 

Ne vezessen ittasan! 

A törvény a jogosítvány bevonásával bünteti az ittas vezetést, nem hiába. Ugyanis évente közel 1400 balesetért felelős. Ha a családi összejöveteleken vagy a szilveszteri mulatságokon alkoholt fogyasztott, inkább menjen haza valamelyik józan ismerősével. Amennyiben erre nincs módja, válassza a tömegközlekedést vagy hívjon taxit.

 

 

Téli sport balesetek 

Sokan döntünk úgy, hogy a téli szabadságunkon elmegyünk a párunkkal vagy a családunkkal síelni. Ám azt ne felejtsük el, hogy itt sem árt az óvatosság, hiszen a csúszós talaj miatt könnyebben eleshet az ember. Szerencsére pár megelőző lépéssel megelőzhetjük a téli sportokkal járó sérüléseket: 

 • Ne hajszoljuk túl magunkat: a legtöbb baleset a nap végén szokott történni, amikor azt mondjuk “jó, csak még egyet, aztán abbahagyom”. Ilyenkor már lankad a figyelmünk - az erőnlétünkkel együtt - így könnyebben esünk el. Ez a síelés közben akár szalagszakadással is járhat.

 • Soha ne űzzünk téli sportot egyedül: ennek az az oka, hogy egy téli sportbaleset közben könnyedén eltemethet minket a hó, vagy sodródhatunk olyan helyre, ahol nehéz minket kiszúrni. Ha egy ilyen szerencsétlenség közben egyedül vagyunk, akkor nagy valószínűséggel senki nem fog el kezdeni keresni minket.

 • Megfelelően melegítsük be az izmainkat: megfelelő bemelegítés mindig szükséges, viszont a hideg időjárástól még jobban megmerevedhetnek az izmaink, így sokkal könnyebben sérülnek le. Mozgassuk át kellően a végtagjainkat és öltözzünk fel minél melegebben.

 • Apropó, ami az öltözéket illeti, vegyünk magunkra minél több réteget, amik közt legyen szélálló réteg és vízálló réteg: hiszen a hó könnyedén eláztathatja a ruházatunkat. 

 • Ha téli sportok elsajátításáról van szó, mindig bízzuk magunkat egy edzőre. Ugyanis hatékonyan tud megtanítani minket a síelés rejtelmeire és még a megfelelő eséseket is el tudjuk tőle sajátítani. Ez nagyon fontos, hiszen egy helyes esési technikával sok sérüléstől kímélhetjük meg magunkat.

 

Nyissuk ki szabályszerűen a pezsgősüveget!

A pezsgősüveg kinyitása általában az egyik fénypontja az újévi összejöveteleknek. Viszont, ha nem nyitjuk ki szakszerűen az üveget, akár sürgősségire tett körút is lehet a vége. Szerencsére a megfelelő technikával el lehet kerülni a baleseteket: 

 • Előzetesen hűtsük le pezsgőt - a hideg pezsgő kevésbé buborékozik, így a dugó kevesebb lendülettel ugrik ki az üvegből. Az már csak a ráadás, hogy az ital sokkal finomabb lehűtve.

 • Ezután töröljük le az üveget, markoljunk rá az aljára, és tartsuk meg a nyakánál a hüvelykujjunkat a dugóra helyezve.

 • Ha ezzel megvagyunk, a másik kezünkkel engedjük el az üveg alját és szépen lassan csavarjuk ki a drótot a dugónál. Amennyiben halljuk a buborék pezsgését az üvegből, tegyük vissza a kezünket az üveg aljára, majd irányítsuk az üveget a plafon felé, és engedjük el a dugót.

 

Újévkor elszökő kedvenceink 

A tűzijátékozás miatt sok kis állat szökik el otthonról, amit a mi feladatunk megakadályozni és szerető környezetet teremteni ebben a - számukra - traumatikus felfordulásban.

 • Ha házi kedvencét kint tartja az udvaron, akkor is próbálja meg bevinni a lakásba vagy egy olyan helyre, ami bezárható. 

 • Ne büntesse meg azért, mert fél. Ugyanis ettől még félősebbé válhat a kutya. Ugyanakkor ne édesgessük a kisállatot, hiszen ebből azt a következtetést vonhatja le, hogy tényleg nagy a baj, ha el akarjuk vonni a figyelmét. Emiatt ellenkező hatást érhetünk el. Ehelyett adjunk neki játékokat vagy egyéb rágcsálnivalókat 

 • Zárjunk be minden ajtót és ablakot, húzzuk el a függönyöket - ezzel minimalizálni tudjuk a tűzijátékok érzékelését. Lehetőség szerint nyomjunk be klasszikus zenét, amitől kisállataink nyugodtabbá válhatnak.

 

Ha esetleg házi kedvencünk mégis elveszik, térít rá a biztosító? 

Sajnos a kisállat biztosítás csak olyan esetekben térít, ami összefüggésbe hozható betegségekkel vagy állatorvosi ellátással. Így eltűnés esetén nem kapunk térítést a biztosítónktól.

Ám a saját egészségünkre és házunkra is érdemes biztosítást kötni, hiszen télen jóval megnő az esetleges károk száma - arról, hogy pontosan milyen károk jöhetnek szóba, ebben a cikkünkben írtunk

 

Biztosítást kötne?  Nézzen körbe kínáltunk között, hiszen… 

 • Kiváló országos lefedettséggel rendelkezünk

 • Nem kell amiatt aggódnia, hogy üzletkötőinket évek múltán nem találja meg. Országosan több mint 30 irodában elérhető üzletkötőkkel, és közel 200 munkatárssal dolgozunk.

 • Kiterjedt partnerhálózatunk van

 • Nem kell tartania attól, hogy csak a számunkra előnyös megoldást ajánljuk. Szinte minden biztosítóval kapcsolatban állunk, és mindig több alternatívát is kínálunk, hogy a végső döntés az Ön kezében legyen.

 • Széles pénzügyi termékpalettát kínálunk

 • Nem kell félnie, hogy csak egy területet részesítünk előnyben. A biztosításon kívül lakástakarék, hitel, önkéntes és egészségpénztári termékeket is közvetítünk.

 • Több, mint 20 éves szakmai múlttal rendelkezünk

 • Nem kell nyugtalankodnia, nem ma kezdtük a szakmát. Tapasztalt szakembereink hozzáértéssel és rutinos ügyintézéssel támogatják pénzügyeit.

 • Vállalatunk magyar tulajdonban van

 • Nem kell dilemmáznia a külföldi pénzintézetek érdekeltségei miatt. Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú.

Felkeltettük az érdeklődését? Ide kattintva felveheti velünk a kapcsolatot!