Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe

Az alkuszi pálya előnyei a biztosítási ügynöki léttel szemben

Érdekel a biztosítási szakma, de még nem tudod, hogy milyen irányba lenne érdemes elindulnod?

Természetesen mindenki szeretné megtalálni magának a legideálisabb munkakörnyezetet, a legjövedelmezőbb pozíciót és a legrugalmasabb hozzáállást a munkáltató részéről.

Akár lelkes pályakezdőről van szó, akár már tapasztalt munkavállalóról, mindenki törekszik megtalálni a legkedvezőbb munkafeltételeket, de sokszor a szükséges információ hiányában végül rossz döntéseket hozunk.

Szeretnénk számodra megkönnyíteni ezt a döntést, ezért most összeszedtük Neked a biztosításközvetítő munka típusait, ezek előnyeit és hátrányait.

Biztosítási ügynök, vagy biztosítási alkusz?

Mielőtt még belefognánk az előnyök és hátrányok felsorolásába, tisztázzuk, hogy mik a legfőbb különbségek a biztosítási alkusz és az ügynök között.

Már egy korábbi cikkünkben is leírtuk, hogy milyen gyakori tévhit, hogy a biztosítási ügynök fogalma gyakorlatilag megegyezik a biztosítási alkuszéval.

Míg az ügynök feladata a biztosító cég érdekeinek képviselete, addig az alkusz az ügyfél érdekeit tartja szem előtt.

(Természetesen emiatt még nem kell azt feltételezni, hogy az ügynökök a nagyobb bevétel érdekében mindig az ügyfél számára kedvezőtlenebb, borsosabb árú biztosításokat igyekeznek eladni.)

Szintén fontos megemlíteni azt is, hogy amennyiben az ügyfél azt az opciót választja, hogy egy biztosítási ügynökkel működik együtt, akkor a személyét a biztosító jelöli ki számára.

Ellenben, ha egy alkusz szolgáltatásaival kívánna élni, akkor maga az ügyfél választhatja ki a számára legszimpatikusabbat.

Hasonlítsuk össze a többes ügynök és az alkusz munkáját is!

Vannak olyan ügynökök is, akik nem csak egy biztosító társaság termékét tudják értékesíteni – ők a többes ügynökök.

Magyarországon viszonylag kevés ilyen dolgozik, a legtöbb biztosítási ügynök ugyanis csak egy biztosítóval áll szerződésben, tehát csakis annak az egynek a termékeit közvetítheti ki az ügyfeleknek.

A többes ügynök ezzel szemben több biztosítóval is szerződésben áll, tehát több konstrukciót is össze tud hasonlítani az ügyfelei számára, és közülük a legjobbat ajánlja ki.

Ebből a szempontból a többes ügynök és a biztosítási alkusz munkája mutat némi hasonlóságot, viszont az alkusz még ennél is szélesebb kínálatból tud válogatni.

A többes ügynök a biztosító megbízásából értékesíti a biztosítási termékeket, míg az alkusz közvetlenül az ügyfél nevében jár el.

Ilyen előnyökhöz juthatsz a munkahelyeden alkuszként

Most, hogy letisztáztuk a különbségeket, térjünk rá a lényegre: milyen előnyei vannak az alkuszi munkakörnek a biztosítási ügynökével szemben, és viszont.

A legtöbb biztosítási alkusz a nagyfokú szabadságot és a rugalmas időbeosztást szokta említeni a munka legnagyobb előnyeként.

Ha alkuszként dolgozol, nem kell senkinek sem elszámolnod az elvégzett munka mennyiségével, hanem teljesen a magad ura lehetsz.

Az ügynökökkel szemben nem kell majd heti és havi terveket teljesítened, nincsen folyamatos számonkérés.

Helyette magadnak készítheted el a munkatervedet, és a jutalékot is csakis magadnak keresed meg, azaz a juttatásod mértékét sem más fogja megszabni Neked, hanem csakis a saját teljesítményedtől függ.

Ez a fajta szabadság és a teljesítmény alapú bérezés pedig sok fiatal, lelkes szakembert vonz az alkuszi szakma felé.

Szélesebb körű szolgáltatást nyújthatsz az ügyfeleidnek

Ha az emberközpontú gondolkodást preferálod, akkor bizonyára Te is jobban megtalálnád magadat az alkuszi munkakörben.

Sokkal személyesebb kapcsolatot tudsz kialakítani az ügyfeleiddel, és több szolgáltatást is kínálhatsz nekik, mint ügynökként.

Ez abból fakad, hogy a független biztosítási alkusz a piacon megtalálható termékek közül sokkal többfélét tud felajánlani a klienseinek, és ezáltal a legkedvezőbb ajánlatot tudja biztosítani.

Ezzel nagyobb bizalmat és szimpátiát tud kialakítani az ügyfeleivel, arról nem is beszélve, hogy a szerződéskötésre is jobbak így az esélyei.

Plusz pont, hogy alkuszként senki sem fog kötelezni Téged arra, hogy hideghívással próbálj meg minél több ügyfelet szerezni, így nem kell előírás szerint alkalmatlan időpontokban zaklatnod az embereket az ajánlataiddal.

Nem véletlenül lesz nagyon sok biztosítási ügynökből alkusz

Az előzetes tapasztalat minden munkakörben jól jön.

Alkuszként a saját utadat kell egyengetned, és ehhez szükséged lesz némi szakmai tapasztalatra, amit biztosítási ügynökként meg is kaphatsz.

Nagy előnye az ügynöki létnek, hogy a biztosítók nagyon komoly kiképzést biztosítanak az új munkatársak számára.

Semmit sem könnyű nulláról elkezdeni, ezért ez a képzés rengeteg hasznos információval szolgálhat.

Persze az alkuszok is kapnak felkészítő anyagokat, de az nem annyira átfogó, mint az a képzés, amit a biztosítási ügynökök kapnak a biztosító társaságtól.

Pontosan ezért rendelkezik rengeteg alkusz biztosítási ügynöki múlttal és tapasztalattal, amit későbbi munkája során kamatoztathat.

A jó hír az, hogy ha Te is úgy döntenél, hogy alkuszként folytatnád a pályafutásodat, nem kell lemondanod a már megszerzett ügyfélkörödről.

Ha az ügyfél megbízást ad rá, akkor a biztosító átadhatja Neked az ügyfeleid szerződését, így azokat nem kell felmondani és újra megkötni!

Mindig van lehetőség a váltásra!

Nem ritka eset, hogy biztosítási ügynökök döntenek úgy, hogy nagyobb önállóságra vágynak, és inkább alkuszi pályára váltanak át.

Ha Te is nyitott vagy az önálló munkára, ne is menj tovább!

A Pannon-Safe-nél minden alkusz a saját tempójában dolgozik – nálunk nem bombáz Téged a főnök e-mailekkel, hogy „mikor lesz már elvégezve a munka?”

A szabadság mellett pedig modern eszközöket, és számos online applikációt is biztosítunk számodra, amelyek megkönnyítik majd a hétköznapjaidat, és hatékonyabbá teszik a munkádat.

Sikerült Téged meggyőznünk arról, hogy a legjobb helyre keveredtél?

Akkor ne is habozz tovább, a mi kapuink mindig tárva-nyitva állnak a lelkes alkuszok előtt!

Szeretnék veletek dolgozni