Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.
Pannon Safe
Pannon Safe

A mindennapos stressz még a biztosítási alkuszokat sem kerüli el

A munkahely okozta stressz a mindennapjaink része lett, így szinte lehetetlen 100%-ban elkerülni a feszült helyzeteket.

Ez adódhat a munkánk jellegéből, a munkakörnyezetünkből, a kollégákkal való kapcsolatunkból, vagy egészen egyszerűen a munkahelyi terhelés mértékétől.

Bár a biztosítási alkuszok munkája rugalmas és nagyfokú szabadsággal jár, természetesen itt is akadhatnak stresszes szituációk.

Mivel fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi nyugtalaníthat, és mi kavarhat fel minket a munkánk során, illetve, hogy ezt miként kezelhetnénk, a következőkben az alkuszokat érő stresszhelyzetekről fogunk bővebben írni.

Kezdjük az alkuszi munka pozitív oldalával!

Mielőtt még belevágnánk a negatívumok és kellemetlenségek sorolásába, fontos megemlítenünk azokat a pozitívumokat, amik sok terhet tudnak levenni az átlagos alkusz válláról!

  • Rugalmas időbeosztás: Te döntheted el, hogy mikor és mennyit dolgozol, így nem kell állandóan a ledolgozott órákat számolgatnod.
  • Nincs főnök: mivel nem a biztosítóval állsz szerződésben, hanem közvetlenül az ügyfelekkel, alkuszként a magad ura lehetsz. Ugyanebből az okból kifolyólag egyetlen biztosító felé sem kell elköteleződnöd.
  • Teljesítmény alapú jövedelem: pontosan azt a pénzt kapod meg, amiért megdolgoztál, se többet, se kevesebbet. A jó teljesítményért pedig plusz jutalék jár.
  • Biztos munkahely: az emberek szeretik biztonságban tudni a szeretteiket és az értékeiket, így képzett biztosítási szakemberekre mindig szükség lesz.

Ez egyelőre eléggé jól hangzik, igaz?

Azonban azért, hogy teljes képet kaphassunk, nézzük az alkuszi munka lehetséges árnyoldalait is!

Stresszt okozó tényezők egy alkusz munkájában

Alkuszként nap mint nap új emberekkel kerülsz kapcsolatba, amihez kiváló kommunikációs, és egyfajta alkalmazkodó képességre is szükséged van.

Ezeket a kapcsolatokat fenn is kell tartani, így nem egyszerű feladat állandóan több ember között egyensúlyozni és folyamatosan elérhetőnek lenni, hiszen bármelyik pillanatban adódhat újabb kérdése az ügyfeleknek.

Ha pénzügyekről és biztosításokról van szó, a személyes kapcsolattartás a leghatékonyabb és legmegbízhatóbb, így a munka hosszadalmas utazásokkal is járhat, ami fizikailag le tudja terhelni az embert.

A mobiltelefonok és az e-mailek korában pedig sokszor még akkor sem sikerül „kikapcsolni”, amikor már igazán ránk férne.

Kivel nem fordult még elő, hogy a szabadidejében is megnyitott egy-egy munkahelyi e-mailt?

Az alkusznak felelősséget kell éreznie az ügyfelei iránt

A legtöbb stresszt egy alkusz munkája során az ügyfelekkel szembeni elkötelezettség tudja okozni.

A lelkiismeretes, profi alkusz szívén viseli az ügyfelei sorsát, így igyekszik a legjobb biztosítási termékeket megtalálni számukra, és a legelőnyösebb szerződéseket megkötni.

Egy ilyen szerződés egy család megélhetését, lakhatását is nagyban befolyásolni tudja, tehát a teher igen nagy, és az ilyen jellegű munka sok odafigyelést igényel.

Emellett az ügyfeleket is megfelelően kell tájékoztatnia, és fel kell készítenie őket az összes lehetséges kimenetelre, ami lássuk be, eléggé idegőrlő tud lenni.

Nem egyszerű valakinek felvázolni azt a lehetőséget, hogy az őt ért kárt a biztosító nem feltétlenül tudja megtéríteni.

Ám ennek is akad előnyös hatása: az ügyfelekért vállalt felelősség ösztönzi az alkuszokat arra, hogy körültekintőbbek legyenek, és a maximumot hozzák ki a munkájukból.

Biztosítsd be magad!

Mind emberek vagyunk, mindannyian követhetünk el hibákat, és néha még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak kisebb-nagyobb bakik.

Nyilvánvalóan semmilyen esetben sem szeretnénk megkárosítani az ügyfeleinket, így alkuszainknak kötelező szakmai felelősségbiztosítást kötni.

Az ilyen módon biztosított alkusz egyfelől mentesül az általa okozott károk megtérítése alól, amelyek fakadhatnak szakmai hibából, mulasztásból, vagy egyszerű tévedésből.

Másfelől pedig a károsultat érő pénzügyi veszteségnek, sérelemdíjnak, illetve az eljárással járó költségeknek legalább egy részét a biztosító megtérítheti.

Akaratlanul is személyes tragédiák szemtanúja lehetsz

Alkuszként a legrosszabb eshetőséggel is számolni kell minden egyes ügyfél esetében, és erről még akkor is informálni kell őket, ha valójában hallani sem akarnak róla.

Nem a legkellemesebb a vészmadár szerep, ezt beláthatjuk.

Arra is érdemes felkészülni, hogy balesetek, természeti katasztrófák és csalások áldozatait kell képviselnünk, valamint kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek érdekeit kell érvényesítenünk, amihez nem kevés empátia és erős idegzet szükséges.

Arról nem is beszélve, hogy a kétségbeesett ügyfeleknek nem mindig tudunk pozitív fejleményekről beszámolni, hisz előfordulhat, hogy nem minden káruk téríthető meg.

Fel kell tehát készülnünk arra, hogy nehéz körülmények közé jutott, kétségbeesett embereknek kell majd szakszerű segítséget nyújtanunk.

Hogyan vezetheted le a felgyülemlett stresszt?

A stressz egyfajta természetes érzelmi és fizikai reakció a külső hatásokra, ami hosszútávon mind a mentális, mind a testi egészségünket rossz irányba befolyásolhatja.

A magas vérnyomást, szívbetegségeket, bőrproblémákat, az elhízást és a cukorbetegség kialakulását mind elősegítheti a folyamatos stressz.

Tudatában kell lennünk annak, hogy a stresszt mi kényszerítjük magunkra, és sokszor már a szemléletmódunk megváltoztatása is elég lenne az elkerüléséhez, bár ez egyáltalán nem egyszerű.

Azért, hogy megszabaduljunk a mindent megsemmisítő, a munkánkat is megnehezítő stressztől, muszáj néha lelassítani, és szünetet tartani.

Ne sajnáld magadtól azt a néhány szabadnapot!

Szentelj elég időt a hobbijaidnak, bátran vágj bele a munkádhoz nem feltétlenül kapcsolódó tanulmányokba, és tarts fent egy egészséges egyensúlyt a munkahelyi és családi életed között!

A rendszeres testmozgás például kifejezetten hatékonynak bizonyul a feszültség levezetésében.

Ne feledjük, hogy a jól megérdemelt pihenés, vagy a munka utáni kikapcsolódás nem egyenlő a lustasággal!

Amennyiben az összes ránk rótt feladatot a legjobb tudásunk szerint, időben elvégeztük, nyugodtan jutalmazzuk meg magunkat a családunkkal, vagy barátainkkal eltöltött közös programokkal.

Úgy érzed, Te bírnád a munkával járó nehézségeket?

Kellő empátiával rendelkezel, és kezelni tudnád a fentebb felvázolt stresszes helyzeteket?

Jelentkezz Te is a Pannon-Safe biztosítási alkusz csapatába!

Szeretnék veletek dolgozni