Belépés

Regisztráció

Kérjük, adja meg szerződése megkötésekor rögzített email-címét. A regisztrációt csak az email-címhez tartozó, aktív szerződés esetén tudjuk engedélyezni.

5 kérdés, amit tegyél fel az ügyfelednek a vállalkozói biztosítása kapcsán

A vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítások értékesítése kapcsán alapvetően kétféle akadályba ütközhetsz alkuszként:

  • A: az ügyfél nem igazán akar foglalkozni ezzel, inkább csak költségként tekint rá, ezért pedig neked kell felhívnod a figyelmét bizonyos elemek fontosságára;
  • B: az ügyfélnek nagyon-nagyon határozott elképzelései vannak a biztosítással kapcsolatban, és segítened kell abban, hogy megtaláld azt az ajánlatot, ami a lehető legtöbb ponton igazodik ezekhez.

Értelemszerűen ez csak a két véglet, viszont neked alkuszként az a feladatod, hogy olyan biztosítási szerződést írass alá, amivel a biztosított nem csak az adott a pillanatban lesz elégedett, de később sem bánja meg a döntését.

A legtöbb tudnivalót általában már ismerni szokták a vállalkozói biztosításokkal kapcsolatban: hogy mennyi mindenre terjednek ki, mikor lépnek életbe, hogyan kell őket megújítani – viszont vannak olyan kérdések, amikről elfeledkeznek.

Ezek azok, amikre neked fel kell hívnod a figyelmüket!

Miért van szükség Rád mint alkuszra?

A biztosítási összeg meghatározása alapvetően a biztosított feladata – akkor hogyan kerül mégis a biztosítási alkusz is a képbe?

Úgy, hogy ez a döntés egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, és nagyon sokan már eleve igénylik egy magabiztos, tapasztalt szakértő segítségét.

Fontos, hogy a biztosítási összeg ne csak kellő fedezetet nyújtson a káresetekkor, de megfeleljen az aktuális piaci és bírói gyakorlatnak (erről majd bővebben később).

Alkuszként a feladatod, hogy tanácsot adj: kapsz most néhány tippet ahhoz, hogy hogyan!

Ha a most következő 5 kérdésről nem feledkezel meg, máris fel tudod készíteni az ügyfeled a helyes döntésre.

1. Biztos, hogy mindent fedez a biztosítási összeg?

Gyakran elfelejtik, hogy a különböző vagyontárgyak esetén ne a könyv szerinti értéket vegyék figyelembe, hanem az újrapótlási értéket, hiszen végső soron az a cél, hogy ha valami történik vele, akkor pótolni tudjuk, vagy akár helyreállítani.

Értelemszerűen ez magasabb biztosítási díjat jelent ugyan, mintha az időértéket vennénk alapul, ami az avulással, elhasználódással járó értékveszteséget is tartalmazza.

Amit viszont nem szabad elfelejteni, hogy a biztosításoknál nem a legolcsóbb ajánlatokra vadászunk, hanem azokra, amik kedvező áron kínálnak nagy anyagi biztonságot – hosszú távon ugyanis mindenképp ezek érik meg jobban.  

2. A munkahelyi balesetekre is felkészült?

Az utóbbi években jelentősen felértékelődött a vállalkozói felelősségbiztosítások szerepe, és ennek részben a munkavállalók tudatossága is az oka.

Egyre gyakrabban kerül sor komoly kártérítési perekre, amik a dolgozó munkahelyi balesetéből, egészségkárosodásából születnek – azonban a régebbi, nagyon alapszintű felelősségbiztosítások nem mindig tudják fedezni a bíróságok által meghatározott összegeket.

Alkuszként erre mindenképp fel kell hívnod ügyfeleid figyelmét, főleg, ha azt látod, hogy a meghatározott biztosítási összeg nagyon távol áll az általános bírói gyakorlattól.

3. Fedezi a vállalkozói felelősségbiztosítás az okozott károkat?

Ha már az előző pontban előkerült a felelősségbiztosítás, akkor egyből rá is térhetünk a következő nagy kérdésre.

Fel kell ugyanis hívni az ügyfél figyelmét, hogy nem csak a saját vagyontárgyaira kell gondolnia, hiszen nem csak azok sérülhetnek a munkavégzés során.

Vállalkozása, üzeme, tevékenységi köre válogatja, milyen károkat lehet okozni mások tulajdonában, és a legrosszabb, hogy ezek megtérítése szinte mindig váratlanul érint egy céget: ezért is kell időben felkészülni erre.

4. Mi a helyzet üzemszünet esetén?

A legtöbben a biztosítások kapcsán elsőre a már meglévő vagyonuk elvesztésével járó komplikációkra gondolnak – pedig érdemes a bevételkiesést is figyelembe venni.

Egy tűzkár például nem csak azért jelent problémát, mert a helyreállítási költségek magasak, hanem mert emiatt hetekre, akár hónapokra is le kell állni a munkával: ezt pedig nem minden cég tudja túlélni.

A biztosítási szerződéseknél éppen ezért kell hangsúlyt fektetni az üzemszünettel kapcsolatos bekezdésekre.

Kis kitérő: a világjárványok okozta leállásokat nem fizetik a biztosítók

A 2020-as év nagyon sok vállalattal ismertette meg szerte a világon, milyen az, amikor a termelést abba kell hagyni egy járvány miatt.

Ez önmagában is elég aggodalomra adott okot, de ezt még tovább fokozta, amikor átolvasták újra a biztosítási szerződéseiket, vagy felhívták a biztosítási szakértőjüket, és megtudták, hogy a világjárványok, így a koronavírus sem okoz „fizikai károsodást”, így pedig az üzemszünet biztosítás sem vonatkozik rá.

Az ilyesmire mindenképp hívd fel az ügyfeled figyelmét: egyrészt hálás lesz érte, hiszen sajnos egy nagyon is aktuális kérdésről beszélünk, másrészt pedig elkerülheted ezzel a későbbi csalódásokat.

5. Mindent biztosított, amit kell?

Ahogy szinte minden vagyonbiztosításnál, itt is érdemes végigmenni a listákon, hogy valóban számításba vettük-e az összes olyan tárgyat, ingó és ingatlan vagyont, amit biztosítani szeretnénk.

Lehet szó itt:

  • épületről;
  • berendezésről, gépről;
  • készletekről (akár készpénzről);
  • dokumentumokról,
  • stb.

Fontos viszont, hogy nem kell feltétlenül az ügyfél tulajdonában lennie valaminek ahhoz, hogy biztosíthassa: elég adott esetben csak lízingelnie.

Ebből következően a bérelt ingatlan, gépjármű, berendezés is bevonható a vállalkozói biztosításba – ez fontos, hiszen az ezekkel történő balesetek, meghibásodások is komoly problémákat jelenthetnek a termelésben.

Szeretnél a legtöbb biztosítási ajánlatból válogatni ügyfeleidnek? Válj független alkusszá!

Sokkal nehezebb a dolgod, ha egy adott biztosítótársasághoz, pénzintézethez vagy kötve, hiszen akkor nem tudsz elég nagy választékot kínálni az érdeklődőknek.

Miért nem válsz Te is inkább a Pannon-Safe független biztosítási alkuszává?

Nálunk a legjobb termékek között tudsz válogatni ügyfeleid számára, és nem csak a vállalkozói biztosítások kapcsán!

Látogass el karrier oldalunkra, és jelentkezz hozzánk most!

Szeretnék veletek dolgozni